SPORTBLESSURES EN SPORTREVALIDATIE

SPORTBLESSURES EN SPORTREVALIDATIE


Snel en effectief behandelen van sportblessures

De sportfysiotherapeut richt zich op preventie, voorlichting en behandeling van sportblessures. Zelfs met de grootste zorgvuldigheid waarop we met ons lichaam omgaan, kan een blessure ervoor zorgen dat bewegen zonder beperkingen (tijdelijk) niet mogelijk is. Een blessure kan optreden door tál van oorzaken zoals een misstap, een val of bijvoorbeeld overbelasting. Fysio Fitness Annen is gespecialiseerd in het snel en effectief behandelen van sportblessures. Met, zo nodig, lokale behandeling (mobilisaties, massage, Dry Needling), doelgerichte revalidatie- en trainingsprogramma’s helpen wij sporters weer in beweging, terug naar hun oorspronkelijke prestatieniveau. 

Enkelbanden

De enkel is een vorkgewricht die wordt gevormd door het scheenbeen, het kuitbeen en de voet. Aan de binnenzijde en buitenzijde van de enkel lopen stevige banden, de enkelbanden, die de enkel stabiliteit geven en grote krachten kunnen opvangen. Enkelbandletsel kan optreden na een verkeerde landing tijdens het sporten maar ook bij het ‘verzwikken’ van de enkel, het naar binnen of naar buiten klappen van de voet ten opzichte van het gewricht. Regelmatig verzwikken kan zorgen voor instabiliteit van de enkel waardoor overbelasting kan ontstaan. Enkelbanden kunnen worden verrekt of zelfs scheuren. Enkelbandletsel kenmerkt zich door het vaak acute karakter van de klachten, stekende pijn en zwelling met soms verkleuring van de enkel. De behandeling van een instabiele, overbelaste enkel bestaat onder andere uit oefentherapie om de actieve stabiliteit van de enkel te trainen en eventueel kan de enkel tijdelijk getapet worden om het herstel van het gewrichtskapsel/ enkelbanden te versnellen/ verbeteren.

Scheenbeenklachten

Scheenbeenklachten (ook bekend als ’Shin splints’ en in de literatuur benoemd als MTSS, het Mediaal Tibiaal Stress Syndroom) kunnen eenzijdig, maar vaker beiderzijds voorkomen. De pijn wordt het vaakst omschreven als zeurende of stekende pijn aan de voorzijde van het scheenbeen met soms uitstraling naar de knie of de enkel. In veel gevallen is overbelasting de oorzaak. Deze overbelasting kan optreden door bijvoorbeeld een te snelle trainingsopbouw of eenzijdige belasting, zoals dat bij hardlopen en verschillende springsporten het geval kan zijn. Rust geeft in veel gevallen al verlichting, maar de stap die daarop volgt is er één waarin men zich vaak vergist. Fysiotherapie helpt en ondersteunt wanneer het gaat om het opbouwen van de bewegingsintensiteit, door deskundige begeleiding en een persoonlijk trainingsschema te bieden. Scheenbeenklachten zijn voor de fysiotherapeut een interessante, maar voor de patiënt/ sporter een hele vervelende klacht. Een echte oplossing om scheenbeenklachten te voorkomen is nog niet gevonden. Met behulp van verschillende behandelmethodes zoals oefentherapie i.c.m. een loopschema, Dry Needling en eventueel tapetechnieken of shockwavetherapie, verminderen de klachten. Meer informatie staat op: www.sportenbewegingsarts.nl. Ook ten aanzien van het voorkomen van blessures in de toekomst heeft de fysiotherapeut een grote rol, éen die zowel adviserend als praktiserend kan zijn. 

Spierblessures

Spierblessures komen veel voor in de fysiotherapiepraktijk en kunnen erg verschillend van aard zijn. Zo kan er sprake zijn van bijvoorbeeld een verrekking, een gedeeltelijke-, of zelfs een gehele scheuring van de spier. Spierblessures betreffen het vaakst problemen aan de kuit, lies of hamstring. In de meeste gevallen worden de problemen veroorzaakt door een snelle, krachtige beweging tijdens sportactiviteiten. Ook kunnen onvoldoende warming-up, overbelasting of onvoldoende lenigheid van de spier oorzaken zijn voor spierblessures, net als vermoeidheid of eenzijdige training. De spier, die bestaat uit ontelbaar veel spiervezels, kan samentrekken en ontspannen. Komt er tijdens een beweging of bij een impact van buitenaf teveel kracht op deze spiervezels, kan er schade aan de spiervezels ontstaan. Het herstel van deze scheuring van spiervezels is afhankelijk van de hoeveelheid beschadigde spiervezels. Kenmerken van spierblessures zijn een plotselinge heftige, scherpe pijn, het niet of nauwelijks kunnen belasten van de spier, zwelling en/ of bloeduitstorting. Rust, gericht advies en behandeling door een (sport)fysiotherapie zijn vrijwel altijd noodzakelijk voor herstel. Specifieke training, spierversterkende oefeningen en het onder begeleiding opvoeren van de bewegingsintensiteit zijn, naast het bewegen en trainen met materialen in de zaal, onderdeel van de behandeling. Ook ten aanzien van het voorkomen van blessures in de toekomst heeft de fysiotherapeut een grote rol, éen die zowel adviserend als praktiserend kan zijn. 
Share by: