GEWRICHTSKLACHTEN

GEWRICHTSKLACHTEN


Kniegewricht

Het bovenbeen (femur), het onderbeen (tibia) en de knieschijf (patella) maken onderdeel uit van het kniegewricht. Hieromheen bevindt zich het gewrichtskapsel met aan de buiten- en binnenkant van de knie de kniebanden, die voor de zijwaartse stabiliteit zorgen. De voor- en achterwaartse bewegingen van de knie worden gestabiliseerd door de binnenin de knie gelegen kruisbanden en de menisci, die tevens de knie stabiliseren en draaibewegingen tussen het boven- en onderbeen remmen. Net als vele andere, kunnen knieklachten ontstaan door overbelasting of als gevolg van acuut trauma. Vaak zijn de klachten sport gerelateerd. Instabiliteit, stijfheid, aanhoudende pijn en soms zelfs blokkade van de knie zijn bekende symptomen. Tijdig erkennen van de problemen en het inschakelen van professionele hulp zijn belangrijk. Het stellen van een goede diagnose eventueel in samenwerking met een huisarts/ sportarts of orthopeed en een actiegericht behandelplan/ trainingsprogramma, waarbij gerichte oefening en training in de zaal onderdeel kunnen uitmaken van de therapie, is waarin Fysio Fitness Annen kan voorzien. 
Postoperatief, wat inhoudt na een medische ingreep zoals een nieuwe knie, is fysiotherapie van enorme invloed op het herstel. Bij revalidatie na een nieuwe knie wordt fysiotherapie na de 20e behandeling vergoed uit de basisverzekering. Fysiotherapie behandeling van artrose aan de knie wordt vanuit de basisverzekering vergoed tot maximaal 12 behandelingen. Behandelingen die vergoed worden vanuit de basisverzekering vallen onder het eigen risico en voorafgaand aan behandeling is een doorverwijzing van de huisarts of specialist noodzakelijk. Indien u vragen heeft, beantwoorden wij die graag. Neem in dat geval contact op met de praktijk

Heupklachten

Heupklachten, klachten aan het heupgewricht of het gebied eromheen, kunnen veel pijn geven en hebben vaak een onmiddellijke weerslag op de algehele beweeglijkheid. Eenvoudige, dagelijkse activiteiten kunnen niet altijd meer goed worden uitgevoerd. Omdat heupklachten zeer uiteenlopende oorzaken kunnen hebben, is er niet een standaard behandeling of therapie. De benadering hangt af van de aard en de ernst van de klachten, de mogelijkheid en kans op herstel. Zo kunnen heupklachten voortkomen vanuit de ligamenten en de spieren van het heupgewricht, maar ook door artrose (slijtage). Ook kunnen aangeboren heupafwijkingen of een beenlengte verschil op een zeker moment tot klachten leiden. De spierklachten, vaak een gevolg van overbelasting, treden het vaakst op ten gevolge van sporten of zware arbeid. Wanneer het gewrichtsoppervlak van het heupgewricht is aangetast spreken we van artrose (slijtage). Afhankelijk van de oorzaak passen ochtendstijfheid, pijn bij het (beginnen te) bewegen of juist rust- en nachtpijn, uitstralende pijn, een verstoord looppatroon, vermindering van de maximale loopafstand maar zeker ook liesklachten bij het beeld dat heupklachten kan geven. De behandeling kan bestaan uit het mobiliseren/ manipuleren van gewrichten, het rekken en/ of masseren van de heupspieren en eventueel Dry Needling. Daarnaast kan de fysiotherapeut een adviserende rol hebben ten aanzien van advies met betrekking tot werk en sport in relatie tot de klachten. Tijdig erkennen van de problemen en het inschakelen van professionele hulp zijn belangrijk. Het stellen van een goede diagnose eventueel in samenwerking met een huisarts/ sportarts of orthopeed en een actiegericht behandelplan/ trainingsprogramma, waarbij gerichte oefening en training in de zaal onderdeel kunnen uitmaken van de therapie, is waarin Fysio Fitness Annen kan voorzien. 

Postoperatief, wat inhoudt na een medische ingreep zoals een nieuwe heup, is fysiotherapie van enorme invloed op het herstel. Bij revalidatie na een nieuwe heup wordt fysiotherapie na de 20e behandeling vergoed uit de basisverzekering. Fysiotherapie behandeling van artrose aan de heup wordt vanuit de basisverzekering vergoed tot maximaal 12 behandelingen. Behandelingen die vergoed worden vanuit de basisverzekering vallen onder het eigen risico en voorafgaand aan behandeling is een doorverwijzing van de huisarts of specialist noodzakelijk. Indien u vragen heeft, beantwoorden wij die graag. Neem in dat geval contact op met de praktijk.

Share by: