PEESKLACHTEN

PEESKLACHTEN


Overbelasting, irritatie en ontstekingen

Veel geziene klachten zijn die aan pezen, waarvan met name die van de achilles-, patellapees (kniepees) en de zogenoemde tenniselleboog in de praktijk het vaakst worden gezien. Overbelasting, met irritatie en soms ontstekingen tot gevolg, kan hieraan te grondslag liggen maar andere oorzaken zijn uiteraard ook denkbaar. Peesklachten kunnen tijdelijk zijn, maar zijn vaker chronisch van aard. Pezen zijn de verbindingen tussen spieren en het bot en bestaan uit, in vergelijking tot spieren, weinig elastisch en minder goed doorbloed bindweefsel wat het herstel bemoeilijkt. Spontaan herstel is in sommige gevallen mogelijk echter onderzoek, gericht advies en behandeling zijn vrijwel altijd noodzakelijk om herstel te beïnvloeden. 

Achillespees

De achillespees verbindt de kuitspieren met het hielbeen. De achillespees is, gezien haar plaats in het lichaam en de mate waarin zij wordt belast, erg kwetsbaar. Achillespeesklachten treden in veel gevallen op als gevolg van overbelasting. Zoals het te snel opvoeren van de trainingsomvang en/ of snelheid, traplopen of het oprennen van een heuvel tijdens een training. Ook het trekken van een sprintje, waarbij de kuitspieren plots samentrekken en het hebben van te stijve (gespannen) kuitspieren waardoor de achillespees altijd strakgespannen is, kunnen een oorzaak zijn van klachten aan de achillespees. Veelgehoorde klachten bij problemen aan de achillespees zijn stijfheid en pijn, die minder worden naarmate de pees is opgewarmd, milde pijn die in sommige gevallen na hardlopen of een training verergerd, perioden van pijn in de pees enige tijd nadat deze belast werd, (druk)gevoeligheid van de pees, maar ook een verdikking van de achillespees. Advies en gerichte behandeling dragen bij aan herstel. Daarnaast is het begeleid opbouwen van de bewegingsintensiteit belangrijk, waarbij training met apparaten in de zaal een onderdeel van de therapie kan zijn. 

Patellapees

De ‘Jumpers Knee’ is de benaming zoals die in de volksmond wordt gebruikt voor klachten aan de patellapees. Patellapeesklachten treden in de meeste gevallen op als gevolg van overbelasting; met name bij sporten met een hoge sprongbelasting zoals hardlopen, voet-, volley-, en basketbal, maar kan ook bij ander sporten voorkomen. De klachten centreren zich veelal tot de onderzijde van de knieschijf, waar de pees zich vanaf de onderzijde van de bovenbeenspieren hecht aan het onderbeen. De pijn passend bij klachten aan de patellapees kunnen het best worden omschreven als zeurend, naar het lijkt soms tijdelijk van aard om daarna heftiger terug te keren. De knie kan gezwollen zijn, een rode kleur en een warme gloed hebben. Het snel opstarten van de juiste behandeling is bij klachten aan de patellapees essentieel. Naast rust, zijn gericht advies en behandeling vrijwel altijd noodzakelijk voor herstel. Spierversterkende oefeningen moeten de pezen versterken en bijdragen tot de stabiliteit van de knie en de omringende zones. Door middel van ‘Heavy slow resistance training’ wordt getracht de belastbaarheid van de pees te verbeteren en de pijnklachten te laten verminderen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van apparaten uit de sportzaal zoals een squatrek en leg-press. Het gebruik van andere materialen zoals halters, medicine ballen en loopband zijn tevens een belangrijk onderdeel van de therapie, met name als het gaat om het opvoeren van de bewegings- en trainingsintensiteit.

Tenniselleboog

Bij klachten aan de buitenzijde van de elleboog, soms uitstralend naar de onderarm en pols kan er sprake zijn van een tenniselleboog. De aanhechting van de pezen die zorgen voor het naar boven kunnen bewegen van de hand en pols, bevindt zich aan de buitenzijde van de elleboog. Door overmatig of verkeerde belasting van de strekspieren kunnen deze pijnlijk worden en kan irritatie bij de aanhechting van de spieren ontstaan. Het als pijnlijk ervaren van het strekken van de elleboog, de pols of de vingers zijn bekende klachten. Ook kan de aanhechting van de strekspieren van de pols en de hand aan de buitenzijde van de elleboog (druk)pijngevoelig zijn. Rust, gericht advies en behandeling zijn vrijwel altijd noodzakelijk voor herstel. Massagetechnieken, Dry Needling en/ of tapetechnieken kunnen in de beginfase van de klachten bijdragen aan het herstel. Met spierversterkende oefeningen worden de pezen sterker/ belastbaarder. Het onder begeleiding opvoeren van de bewegingsintensiteit kan worden ondersteund met training van het gehele bovenlichaam, waarbij gebruik wordt gemaakt van materialen uit de sportzaal.
Share by: